Walory zdrowotne
Ryby powinny występować przynajmniej w jednym posiłku w ciągu dnia. Zgodnie z zaleceniami dietetyków ryby powinny pojawiać się na naszym stole przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Śledzie są bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, co świadczy o ich zdrowotnych właściwościach. Kwasy te:
- wpływają korzystnie na układ krążenia chroniąc przed powstawaniem blaszki miażdżycowej,
- zmniejszają ryzyko arytmii serca, chronią przed zawałem serca, zmniejszają krzepliwość krwi,
- pobudzają do wytwarzania tlenku azotu rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie,
- sprzyjają zwiększaniu się poziomu „dobrego” cholesterolu HDL,
- sprzyjają przywracaniu równowagi w stężeniu cholesterolu we krwi,
- obniżają ryzyko nowotworów,
- są istotne dla dobrego wyglądu skóry, włosów i paznokci,
- działają przeciwzapalnie, co jest ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów, dnę,
- są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego,
- sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny- hormonu dobrego nastroju.
Ważnym składnikiem, którego źródłem są ryby jest jod. Jest to pierwiastek bardzo ważny dla prawidłowej pracy organizmu,
gdyż wchodzi w skład hormonów tarczycy. Zawiadują one metabolizmem organizmu, jego wzrostem, dojrzewaniem,
warunkują prawidłową pracę układu nerwowego oraz mózgu. Jod sprzyja spalaniu tłuszczu, a więc chudnięciu oraz poprawie samopoczucia i koncentracji.
Holenderskie przysłowie mówi: “Śledź w domu-lekarz niepotrzebny”, toteż nic dziwnego, że ryby te jadane są tam niemal codziennie.
Selen to kolejny pierwiastek, w który są bogate ryby. Jest pierwiastkiem o działaniu przeciw-utleniającym, chroni zatem organizm przed procesami starzenia, wykazuje również działanie ochronne przed nowotworami. Ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych, wchodzi w skład enzymów występujących w czerwonych ciałkach krwi i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju.
Śledzie są również źródłem witaminy D. Jej niedobory mogą wpływać na problemy w obrębie układu kostnego zarówno u dzieci (krzywica) jaki u dorosłych (osteoporoza, osteomalacja).
Także wapń znajdziemy w śledziach. Jest on istotny dla układu nerwowego, mięśniowego i prawidłowej pracy serca. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne.
Śledzie zawierają również magnez, który jest ważny dla kości, układu nerwowego, układu sercowo- naczyniowego, mięśni, wchodzi w skład płynów ustrojowych. Ma działanie przeciw stresowe, przeciwdepresyjne.
Widząc jak dobroczynny mają wpływ ryby na zdrowie człowieka, zachęcamy do coraz częstszego sięgania po produkty rybne.